DESPRE PROIECT

Nevoia pentru zDemocracy a apărut dintr-o discuție între prieteni. Asociația Curaj Înainte tocmai anunțase, în plină pandemie, că refuză orice donații private și îndeamnă oamenii să-i ajute pe cei din prima linie, ONG-urilor care aduceau un plus de valoare societății, în plină criză sanitară. Vorbim aici despre oameni care construiau spitale sau care aduceau mâncare celor aflați în izolare – organizații curajoase pentru care avem tot respectul.

Statutul nostru este unul strategic, de a îndrăzni schimbări sistemice prin colaborare și proiecte curajoase. Ne-am întrebat, pe Zoom-ul care devenise unicul mod de comunicare reală, ce vor face elevii și studenții, cum generații întregi de copii devin victime nu doar ale lipsei de educație, nu doar ale unei societăți neadaptate la modernitatea internetului, dar și față în față cu o cultură profund divizată pe importanța științei, beneficiile vaccinării și pericolul știrilor false. Ce se va întâmpla cu un copil dintr-o zonă rurală, săracă în acest context?

Ideea unui web novel, a unei ficțiuni interactive cu „lecții ascunse” despre civism și comunitate, a venit și din perspectiva educației online, a faptului că tinerii sunt mai interesați să vadă un clip pe TikTok sau Instagram. Niciun profesor nu poate face competiție Wikipediei, la fel cum telefonul mobil (celularul, pe vremea noastră…) a devenit un organ profund necesar vieții. În mediul unei lucrări de ficțiune interactivă, a unor capitole scurte, cu acțiune, suspans și personaje credibile am găsit intersecția între nevoile noile generații și legile, drepturile, libertățile și responsabilitățile ascunse în texte mult prea stufoase.

Așadar, ne-am apucat să căutăm surse de finanțare în linie și cu nevoile mai mari pe care le identificam, acelea ale păstrării unei identități democratice, liberale și europene, a trecerii peste pandemie mai puternici și mai curajoși față de teama viscerală care ne cuprinsese pe toți, la început. Ne numim, totuși, Curaj Înainte 🙂

Active Citizens Fund a fost mecanismul ideal pentru ideea noastră, în consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active, precum și în creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Le mulțumim pentru implicare și colaborare, ca și Fundației PACT, cu care colaborăm în implementarea proiectului.