Saturday, January 28, 2023
Home Blog

Premii pentru implicare

0

Dragi elevi și profesori,

Ne apropiem de sfârșitul acestui proiect, ultimele activități având în vedere potențialele soluții referitoare la problemele identificate de voi în cadrul discuțiilor de la curs și punerea lor în practică. Concret este vorba despre 3 întâlniri punctuale, două pe zoom, ultima la voi la liceu, în care discutăm, planificăm, urmărim pașii stabiliți și analizăm rezultatele.

Pentru asta e nevoie de o echipa de minim 3 elevi și 3 profesori, care să vină alături de noi. Cei dintre voi care doresc să fie parte din echipa vor trebui să se angajeze că vor avea timpul și energia disponibile pentru a participa la fiecare întâlnire, că vor veni cu idei și se vor implică activ în activități. La final echipa va primi un premiu.

Gândiți-vă bine dacă într-adevăr doriți și puteți să vă alocați din timp pentru asta, nu doar în ideea premiului, ci mai ales pentru că simțiți că e ceva ce ați putea face și va rog să-mi dați un răspuns ”eu vreau/eu mă bag” până la sfârșitul săptămânii, pentru ca saptamana viitoare avem deja prima întâlnire pe zoom.

Așteptăm mesajele doritorilor și de abia așteptăm să începem!

Tel: +40 752 161 999

Email: contact@curajinainte.org

Echipa ZDemocracy

Despre civism și implicare cu Andi Cârlan – Podcast zDemocracy e01

0

Colega noastră Lia i-a luat interviu lui Andi Cârlan (detalii pe andicarlan.ro), activist civic și promotor al Centrului de Transfuzii (ctsbucuresti.ro) despre civism, implicare și mai ales despre cauzele pe care le simți că merită susținute.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. #haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants

Update dintr-un februarie cald

0

Am organizat cinci întâlniri de prezentare a proiectului și apoi alte cinci prezentări ale cursurilor și ale platformei demoFIT cu elevii din cele cinci licee, dar urmează greul – cele cinci cursuri de câte o săptămână, cu ei și cu profesorii lor. La cum am gândit proiectul, asta va însemna că vom avea o echipa de cel puțin doi traineri în fiecare locație, timp de cinci zile, predând elevilor și lucrând cu profesorii lor pe subiecte de civism și împotriva fake news. Nu vrem să fim înțeleși greșit, greul este partea noastră, de back-office. La fiecare deplasare, echipa trebuie să emită documente de deplasare, să asigure un minim de protocol cursanților, să călătorească în locațiile respective și să-și găsească cazare decentă. Birocrația aceasta omoară munca într-un ONG, nu plăcerea de a merge la acești tineri (elevi și profesori deopotrivă) și de a lucra cu ei pentru un viitor mai incluziv.

Momentul pentru cursurile de fake news, cel puțin, într-un context mult mai mare decât noi sau proiectul nostru, nu putea fi unul mai bun. Conflictul din Ucraina și posibilele sale consecințe pentru România, cum ar fi un val de câteva zeci de mii de refugiați, nu sunt de ignorat. Asociația noastră se așază fără drept de apel în curtea drepturilor democratice și a valorilor europene și susținem din actul nostru constitutiv tratatele internaționale la care România e parte. Știm că tocmai ele ne protejează de ceea ce, la momentul în care scriem aceste cuvinte, va începe la finele lui februarie. Campania de fake news care va atinge România, ca parte a războiului hibrid, este certă. Capacitatea noastră, mică, dar curajoasă, de a le combate este extrem de importantă, mai ales în zonele rurale în care operăm.

Ce am făcut, în rest? Am dat acces prin pagina noastră de Facebook la finanțarea unor ONG-uri din Ucraina care se ocupă de copii cu probleme grave de sănătate sau care ajută bolnavii de covid-19. Ne gândim că ei vor fi cel mai puternic loviți de o probabilă incursiune a Rusiei în teritoriul suveran al vecinilor noștri.

De asemenea, am demarat o strângere de fonduri pentru a suplimenta bugetul asociației în acest proiect. Venim în completarea fondurilor norvegiene și ajutăm cât putem. Puteți ajuta și voi, aici – și e important! Deja am primit un ajutor nesperat din partea familiei Oancea, din București, care ne-au predat câteva sute de cărți pentru bibliotecile liceelor cu care colaborăm. Suntem un alt fel de asociație, iar numele nostru sugerează soluții alternative la probleme – și ne ținem de el 🙂

Altfel, așteptăm o a doua tranșă din fondurile pentru proiect cât mai curând pentru a desăvârși actul academic în cele cinci localități, în timp ce vom accelera notorietatea platformei demoFIT pentru o audiență națională. Și din nou, este extrem de important să fim acolo pentru tinerii aceștia – și să-i ajutăm. Sunt mai curajoși decât noi, intrând într-un secol atât de neclar și au nevoie de principiile democratice și liberale pe care le transmitem.

Update de sfârșit de 2021

0

Am demarat proiectul în septembrie 2021 și construim în continuare pentru el. Pandemia și limitările legate de contextul epidemiologic nu ne opresc din a ne pregăti inclusiv pentru varianta cursurilor în format fizic, anul viitor.

  • Definitivăm curricula pentru studenții și profesorii din cele cinci licee și am demarat procedurile de achiziții pentru aceștia (cărți, manuale școlare, multifuncționale xerox etc.). Am stat în contact continuu cu ei, în această perioadă și am organizăm evenimente pentru ei.
  • Portalul demoFIT, parte integrantă a proiectului nostru, este aproape gata. Va deveni complet funcțional la 1 ianuarie, cu o poveste importantă despre civism, drepturi și responsabilități democratice. Tinerii din toată țara vor putea să-l acceseze și să citească povestea lui din perspectiva personajului principal, alegând la fiecare capitol acțiunile pe care le consideră adecvate.
  • Continuăm comunicarea și activismul civic pe site, Facebook, Instagram, pe grupurile de WhatsApp și, în curând, în mass-media.

Din Topraisar în Părincea, pe calea Zoom

0

De-a lungul săptămânii, am organizat evenimentele de lansare a zDemocracy in județele vizate de proiect. Am deschis Zoom-ul și am fost, măcar în spirit, prin comunele Beceni, Maxineni, Parincea, Vidra și Topraisar. Am întâlnit oameni fantastici, tineri și profesori care ne-au primit cu brațele (digitale) deschise. Ei vor fi în atenția și efortul nostru de a construi inițiative locale de succes, de a dezvolta atât capacitatea profesorilor de a susține democrația participativă și civismul din comunitățile acestora, dar și de a educa tinerii în privința drepturilor, liberăților și responsabilităților democratice.

I-am întrebat pe mulți ce super-puteri își doresc, iar pe lângă cele atât de cunoscute în fime și seriale, ne-am dat rapid seama că mulți elevi își doresc o întoarcere la normalitate. Pandemia ne-a limitat, din această perspectivă. Am simțit cum mulți identifică, chiar și în subconștient, nevoia de conectare la comunitate. Este un prim pas de identificare a unei probleme, pe baza căreia putem lucra spre bine, în scopul proiectului.

Cinci licee ni se alătură în proiect

0

Ne bucurăm să anunțăm parteneriate cu cinci licee, in cadrul proiectului nostru:

Liceul Tehnologic din comuna Beceni, județul Buzau
Liceu Tehnologic din comuna Măxineni, județul Brăila
Liceu agricol din comuna Parincea, județul Bacău
Liceul Tehnologic din comuna Vidra, județul Vrancea
Liceu Tehnologic din comuna Topraisar, județul Constanța

Elevii și profesorii din cele cinci locații vor fi implicați într-un proces direct de conștientizare democratică și civică prin derularea unui set integrat de activități care vizează conștientizarea civică și participarea la viața comunității.

Timp de 14 luni, proiectul urmărește creșterea nivelului de implicarea a 100 de tineri între 14 și 24 de ani și 100 de profesori din 5 comunități insuficient deservite în procesele publice de luare a deciziilor, prin parcurgerea unui curriculum care va oferi cunoștințe, competențe și instrumente participative, încorporând valori democratice, educarea asupra sistemului legislativ, utilizarea pârghiilor democratice și investigarea și gestionarea sănătoasă a fluxului de info relevante.

Cele cinci comunități deservite sunt din județele Băcău, Brăila, Buzău, Constanța și Vrancea. În studiul pe care l-am efectuat asupra celor 5 județe, am monitorizat participarea scăzută a cetățenilor (la procesele de luare a deciziilor publice și la vot din 2016 și 2019), rezultând aproximativ 40 de localități în bazinul de comunități marginalizate sever și cu o populație de peste 20% de etnie romă. Bazinul larg a fost ingustat cu criterii precum existența unui liceu, astfel fiind redus la jumătate.

De unde pornim

0

Interactivitatea rețelelor sociale depărtează tinerii de sursele de știri clasice, cu implicații directe în activism, implicare civică și participare. Nici educația clasică, formală, nu dezvoltă implicarea civică necesară. Peste 80% din tinerii cu vârste cuprinse între 14-29 de ani afirmă că nu au semnat o listă cu revendicări politice, iar peste 78% nu au participat la o demonstrație (conform studiu FES). Sunt statistici care trădează o lipsă în privința cunoștințelor legate de procesele democratice, dar și a implicării directe într-o democrație funcțională.

Lipsa de conexiune structurată cu societatea largă a comunităților sărace duce la o mentalitate net pro-emigrare și la neasumare socială participativă, în special a populației tinere caracterizata de anomie: 83% din tineri consideră că societatea românească nu îi valorifică suficient și aceasta percepție îi împiedică să își satisfacă nevoile de bază, trăind în imposibilitatea de a-si construi identitatea, de a deveni autonomi și de a-și asuma acțiuni eficiente într-o lume privită ca dezorganizată (studiu Schultz Consulting/Proiect Lucratorul de Tineret- eșantion 1859 tineri).

De aceea, timp de 14 luni, proiectul urmărește creșterea nivelului de implicarea a 100 de tineri (14 și 24 de ani) și 100 de profesori din 5 comunități insuficient deservite în procesele publice de luare a deciziilor publice, prin parcurgerea unui curriculum care va oferi cunoștințe, competențe și instrumente participative, încorporând valori democratice, educarea asupra sistemului legislativ, utilizarea pârghiilor democratice și investigarea și gestionarea sănătoasă a fluxului de informații relevante.

Adițional, proiectul are ca obiectiv consolidarea unei pepiniere de 200 de cetățeni informați și activi provenind din 5 comunități deservite, care vor demara 5 inițiative care au ca obiectiv promovarea transparenței decizionale în sectorul public. Inițiativele vor îmbrăca forma unei campanii de monitorizare publice, etapele de investigație și luare a măsurilor/propunerilor respectând specificul social, economic și politic al fiecărei comunități.

La nivel național, zDemocracy își propune creșterea cunoștințelor cu privire la drepturile civice și implicare în luarea deciziilor publice prin dezvoltarea unei platforme educaționale digitale de tip web novel, angajând a minim 1000 de cetățeni (20% 14-24 ani) într-un proces interactiv de învățare prin care utilizatorii își vor dezvolta cunoștințe și aptitudini de participare civică și de analiză critică a informațiilor din mass-media care influențează dezvoltarea comunității.

Acest site folosește tehnologii de tip cookie, care ajută la o mai bună funcționare a sa pe platformele de pe care este vizitat. Informații suplimentare se pot găsi pe paginile legate de Cookies, confidențialitatea datelor, precum și pe pagina Termene și condiții.

Privacy Settings saved!
Confidențialitate

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Refuz toate cookie-urile
Accept toate cookie-urile