Am organizat cinci întâlniri de prezentare a proiectului și apoi alte cinci prezentări ale cursurilor și ale platformei demoFIT cu elevii din cele cinci licee, dar urmează greul – cele cinci cursuri de câte o săptămână, cu ei și cu profesorii lor. La cum am gândit proiectul, asta va însemna că vom avea o echipa de cel puțin doi traineri în fiecare locație, timp de cinci zile, predând elevilor și lucrând cu profesorii lor pe subiecte de civism și împotriva fake news. Nu vrem să fim înțeleși greșit, greul este partea noastră, de back-office. La fiecare deplasare, echipa trebuie să emită documente de deplasare, să asigure un minim de protocol cursanților, să călătorească în locațiile respective și să-și găsească cazare decentă. Birocrația aceasta omoară munca într-un ONG, nu plăcerea de a merge la acești tineri (elevi și profesori deopotrivă) și de a lucra cu ei pentru un viitor mai incluziv.
Momentul pentru cursurile de fake news, cel puțin, într-un context mult mai mare decât noi sau proiectul nostru, nu putea fi unul mai bun. Conflictul din Ucraina și posibilele sale consecințe pentru România, cum ar fi un val de câteva zeci de mii de refugiați, nu sunt de ignorat. Asociația noastră se așază fără drept de apel în curtea drepturilor democratice și a valorilor europene și susținem din actul nostru constitutiv tratatele internaționale la care România e parte. Știm că tocmai ele ne protejează de ceea ce, la momentul în care scriem aceste cuvinte, va începe la finele lui februarie. Campania de fake news care va atinge România, ca parte a războiului hibrid, este certă. Capacitatea noastră, mică, dar curajoasă, de a le combate este extrem de importantă, mai ales în zonele rurale în care operăm.
Ce am făcut, în rest? Am dat acces prin pagina noastră de Facebook la finanțarea unor ONG-uri din Ucraina care se ocupă de copii cu probleme grave de sănătate sau care ajută bolnavii de covid-19. Ne gândim că ei vor fi cel mai puternic loviți de o probabilă incursiune a Rusiei în teritoriul suveran al vecinilor noștri.
De asemenea, am demarat o strângere de fonduri pentru a suplimenta bugetul asociației în acest proiect. Venim în completarea fondurilor norvegiene și ajutăm cât putem. Puteți ajuta și voi, aici – și e important! Deja am primit un ajutor nesperat din partea familiei Oancea, din București, care ne-au predat câteva sute de cărți pentru bibliotecile liceelor cu care colaborăm. Suntem un alt fel de asociație, iar numele nostru sugerează soluții alternative la probleme – și ne ținem de el 🙂
Altfel, așteptăm o a doua tranșă din fondurile pentru proiect cât mai curând pentru a desăvârși actul academic în cele cinci localități, în timp ce vom accelera notorietatea platformei demoFIT pentru o audiență națională. Și din nou, este extrem de important să fim acolo pentru tinerii aceștia – și să-i ajutăm. Sunt mai curajoși decât noi, intrând într-un secol atât de neclar și au nevoie de principiile democratice și liberale pe care le transmitem.